časosběr  obsah   rejstřík


Maso a slepota
Pojídání tzv. červeného masa významně zvyšuje riziko slepoty po padesátce.

Oproti lidem, u nichž se červené maso v jídelníčku vůbec neobjevuje, jsou lidé s častou spotřebou červeného masa až dvojnásobně více ohroženi ztrátou zraku po překročení 50. roku života. Pojídání bílého masa přitom riziko slepoty naopak snižuje.

S těmito závěry přišla studie zveřejněná v britském lékařském dvouměsíčníku Epidemiology.

Takzvaná žlutá skvrna na sítnici oka nám umožňuje ostré barevné vidění. S přibývajícím věkem hrozí její poškození - makulární degenerace. Jen v Evropě postihuje miliony lidí, převážně starších padesáti let.

Za častou spotřebu červeného masa lze podle studie považovat, když člověk během týdne pozře již jen deset porcí obsahujících tento druh masa - nejen plátek vepřového nebo hovězího k obědu či večeři, ale i pár koleček salámu či kousek uzeniny k svačině. Naopak, kdo si dopřeje porci bílého masa třikrát týdně, údajně stejnou měrou riziko ztráty zraku sníží (tedy zhruba o polovinu).