časosběr  obsah   rejstřík


Risk s masem
Harvardští vědci ozřejmili souvislost mezi požíváním tzv. červeného masa a rizikem předčasného úmrtí na rakovinu zažívacího traktu či na onemocnění srdce a cév.

Sledovali stravování 84 600 žen a 38 000 mužů. Z nich v průběhu 28 let zemřelo 23 900 osob. Na srdeční choroby jich skonalo 5 900 a 9 500 zabila rakovina.

Hlavní příčinou úmrtí bylo právě požívání červeného masa - tedy hovězího, vepřového, jehněčího i zvěřiny.

Již denní porce dvou plátků slaniny nebo jednoho párku v rohlíku znamená zvýšené riziko úmrtí na onemocnění srdce a cév o 21 % a na rakovinu o 16 %.

Jinak podáno, pokud denně sníme plátek čerstvě upraveného červeného masa, klesá naše pravděpodobná délka života o 13 %. Když denně jíme uzeniny, hot dogy, hamburgery a podobně, klesá o 20 %. (*)

Ke stejným výsledkům došli před časem odborníci z amerického Národního onkologického institutu v Rockville, kteří dlouhodobě sledovali přes půl miliónu osob.

Z časopisu Květy 12/2012, strana 7 (coby zdroj tam uveden zpravodajský web GRAPHIC NEWS), a (odstavec *) 21/2012, strana 61.