časosběr  obsah   rejstřík


Propojování
Britský dokument, v němž tucet lidí vypovídá o vlivu veganství na život svůj, potažmo i veškerý.

Půlhodinový snímek natočila The Vegan Society, na jůtjůb jej ve verzi s českými titulky (zobrazí se již nikoli cécé-tlačítkem, ale ikonkou mezi bublinkou a ozubeným kolečkem) a se stručným obsahem (následující odstavce i zde) umístil brněnský „Kolektiv pro zvířata“.

Je možné si na veganském jídle pochutnat?
Napoví kuchaři Daniel Mongraw a Fatih Guven z londýnské restaurace Saf.

Mohu být atletem, když se stravuji vegansky?
Vlastní zkušenost popíše profesionální hasička a atletka Fiona Oakes.

Je veganství zdravé?
Odpoví nám dietoložka z Národní zdravotnické služby Sandra Hood:

„Ministerstvo zdravotnictví doporučuje více rostlinné stravy, denně alespoň 5 porcí ovoce a zeleniny.“

Je rozumné zůstat vegankou i v těhotenství?
Vyzkoušela fitness instruktorka Hester Campbell.

Jaký je dopat našeho stravování na ekologii?
Ozřejmí poslankyně Kerry McCarthy:

„Kdyby v současnosti žili všichni západním stylem, potřebovali bychom tři planety velikosti Země, aby nás uživily.“

Uživili bychom se pouze rostlinnou stravou?
Na Tolhurstově statku bez hospodářských zvířat k nám promluví poradce v biozemědělství Graham Cole a farmář Iain Tolhurst (stockfreeorganic.net, tolhurstorganic.co.uk, veganmeans.com):

„Zemědělsko-lesnický projekt ukazuje, že bychom mohli pěstovat i plodiny, které dovážíme, a mnohé by se daly pěstovat i venku namísto ve vytápěných sklenících.“

Jak je propojené životní prostředí a potrava, kterou jíme?
Odpoví nám Trewin Restorick (The Guardian), ředitel organizace pro životní prostředí "Global Action Plan" a ekolog Cameron Green z téže organizace:

„Každý krok na cestě z pole na náš talíř uvolňuje uhlík. Až 18 % skleníkových plynů má na svědomí výroba masa a mléčných výrobků. Letání se podílí jen 2 %.“

Je vegetariánství cíl nebo jen začátek cesty?
Uvažují magistra Beenal Shingadia společně se spisovatelem, básníkem a hudebníkem Benjaminem Zephaniahem (+ na Wikipedii):

„Řada z nás má zvířecí společníky - psy, kočky, králíky... Žijí s námi jako členové rodiny. Když zemřou, truchlíme. Přesto zabíjíme a jíme zvířata, která se vůbec neliší od těch, která milujeme. Tomu se říká druhová nadřazenost - předsudky vůči příslušníkům jiných druhů.“

„Každý rok umírají milióny telat a kuřat kvůli mléku a vejcím. Kohoutci nesnášejí vejce a nehodí se na maso, takže se zabíjejí už v den vylíhnutí.“

„Více než 20 % dojnic posílaných na jatka je březích. Z kůže nenarozených telat se dělá jemný semiš.“