časosběr  obsah   rejstřík


„Arašídové máslo“ vypadá i chutná jinak než pravé máslo a jeho napodobeniny.
Není nad pravé máslo?
Mnoho rodičů i prarodičů chce dětem dávat pouze „poctivé máslo“ a rostlinné tuky jsou podle nich jen umělou náhražkou a do dětského jídelníčku nepatří.

„Nevědí ale, že pro výrobu obou potravin se používají přírodní suroviny a že postup výroby je v obou případech hodně podobný,“ říká MUDr. Bohuslav Procházka, dětský lékař.

V roce 2007 byly zveřejněny výsledky finské studie, která rostlinné tuky označila za žádoucí náhradu tuků živočišných, coby již od útlého věku vhodnou prevenci srdečně cévních chorob, které by se jinak mohly později dostavit.

Rodiče se proto nemusejí bát přidat i batolatům do prvních příkrmů trochu olivového oleje a později na pečivo namazat kvalitní rostlinný tuk.

Z časopisu Květy 20/2009, strana 62.

.