časosběr  obsah   rejstřík


Atlas masa
Recenze na rozbor, jak po celém světě maso „vyrábíme“ a spotřebováváme a jaké to nese důsledky; SEDMÁ GENERACE 2/2014.

70 % orné půdy světa slouží k pěstování plodin pro zvířata. V Číně ročně do krmiv přidávají více než sto tisíc tun antibiotik, převážně bez jakékoliv kontroly. Zemědělství celosvětově spolkne 70 % dostupné pitné vody, z toho jde třetina přímo do velkochovů. A do třetice 70 %: o tolik klesl počet „chovatelů“ prasat v USA mezi roky 1992 a 2009, ačkoliv počet tamějších prasat se nezměnil.

Jeden z největších zpracovatelů potravin a provozovatelů jatek, zde ne příliš známá brazilská společnost JBS, porazí 85 tisíc jedinců hovězího dobytka, 70 tisíc prasat a 12 miliónů ptáků denně. Komerční plemena na trh s masem dodává jen několik málo nadnárodních společností; z těchto plemen pochází třetina světové populace „domácích“ prasat, 85 % prodaných vajec a dvě třetiny mléka; pouze tři společnosti ovládají 95 % trhu s brojlery.

Zatímco v průmyslově bohatých zemích spotřeba masa stagnuje až klesá, usedla nedávno za stůl půlmiliarda nových „masojedlíků“ v rozvíjející se Číně, Brazílii, Indii či JAR.

Celý článek Simony Horké „Můj první atlas masa“ na webu SEDMé GENERACE.
Převzato s laskavým svolením redakce.

 

P. S. Ke stažení prozatím jen v angličtině, český překlad by se měl brzy objevit na Soucitně.cz.