časosběr  obsah   rejstřík


Pohádky z Křemíkového údolí
Vnoučata maso jíst budou. Možná však tento pojem již nebude zahrnovat svalovinu zvířat.

Je maso nejúčinnějším způsobem, jak se k bílkovinám, základní součásti lidské stravy, dostat? Futurologové i vědci z celého světa mají jasno: rozhodně nikoliv.

„Náš přístup k jídlu se za posledních sto let v podstatě nezměnil. Nutně potřebuje inovace. Musíme hledat nové cesty, jak dostat jídlo do zemí třetího světa a zároveň změnit náš způsob spotřeby. Naštěstí existují tisíce rostlinných bílkovin, přičemž mnoho z nich (těsně přes 90 %) jsme zatím z hlediska jejich možného využití coby alternativy k masu dosud ani nevyzkoušeli,“ napsal nedávno pro blog Mashable Bill Gates.

A je přesvědčen, že kdybychom měli dnes přijít s novým postupem, jak lidem zajistit denní dávku bílkovin, rozhodně by ji nezajišťovala zvířata. Nechceme-li hladovět, musíme okamžitě změnit své stravovací návyky. A přesně touto proměnou se ve světě začíná zabývat čím dál tím víc firem.

Také investoři z kolébky inovací, kalifornského Silicon Valley, si v poslední době čím dál častěji lámou hlavu nad touto otázkou: Co když k nám příští technologický zázrak nedorazí na chytrém telefonu anebo prostřednictvím cloudu, nýbrž na talíři? A do portfolií některých investorů zapadají potravinové start-upy podobně jako investice do solární energie či do elektromobilů.

Jen v roce 2012 investiční společnosti z Křemíkového údolí vložily do projektů týkajících se potravin přibližně 350 milionů dolarů – o 37 % více než v roce předchozím a téměř o 350 milionů dolarů víc než například v roce 2008. Jde sice jen o drobeček z 30miliardového koláče, který kalifornští finančníci ročně investují, navzdory tomu pomohl několika inovativním společnostem.

Mezi investory přitom jsou nejen věhlasné společnosti světa IT, jako je SV Angel, True Ventures či Obvious Corporation, ale i celebrity typu hollywoodského herce Matta Damona, hvězdy amerického fotbalu Toma Bardyho anebo již citovaného počítačového pionýra Billa Gatese, který se budoucností jídla zabývá stejně urputně jako reformou školského systému.

Pozorně nový trend sleduje také technologický gigant Google. „Sturt-upy jsou nevyzpytatelné a trhy se neustále mění,“ varuje jeden z manažerů investiční dceřiné společnosti Google Ventures Bill Maris. Kritici by dle něho měli především zvážit: „V roce 2000 také nikdo netušil, jak bude fungovat YouTube a zda se na něm dají nějak vydělat peníze.“

Jednou ze společností, jež se začíná zabývat změnou našich stravovacích návyků, je americká Beyond Meat. „V minulosti se lidé snažili tak dlouho zefektivnit povoz tažený koňmi, až jim došlo, že pokud chtějí opravdu uspět, musejí se zbavit zvířete,“ říká Ethan Brown, šéf společnosti, která podobný přístup využívá v případě výroby masa. A je přesvědčen, že v příštích letech svými rostlinnými kuřecími nudličkami změní svět.

Společnost Beyond Meat se specializuje na výrobek, který napodobuje kuřecí prsa, a to natolik dokonale, že rozdíl nepoznal ani Mark Bittman, gurmánský expert deníku The New York Times!

„Když Brownův výrobek namícháte s plátky rajčat, salátem a majonézou a zabalíte například do tortilly, nepoznáte rozdíl. Alespoň já jsem jej nepoznal, a přitom se poznáváním jídla už pár let živým,“ napsal Bittman. A nevidí důvod, proč by alternativa k masu z dílny Beyond Meat nemohla zanedlouho nahradit například kuřecí maso v oblíbených Chicken McNuggets.

Náhrada živočišných bílkovin rostlinnými tedy prospěje lidem, zvířatům i přírodě. Produkt, který si společnost Beyond Meat nechala nedávno patentovat, je celoživotním dílem Harolda Huffa a Sie Fu-chunga. Vědci z univerzity v Missouri posledních 15 let strávili především vylepšováním konzistence. Různými způsoby zahřívali, chladili a lisovali rostlinnou bílkovinu tak dlouho, až se jeho struktura a vzhled začaly podobat opravdovým proužkům kuřete.

„To je velmi důležité. První, co lidé v případě jídla hodnotí, je pocit poté, co se do něho zakousnou, a samozřejmě také to, jak vypadá. Chuť je až na třetím místě. Přitom lidé většinou očekávají, že kuřecí maso chutná tak, jak si ho okořenili,“ míní Huff.

Samotná výroba už je jednoduchá. Do zásobníku nasypete prášek ze sóje, hrachové bílkoviny, mrkvové vlákniny a několik dalších přísad. Zvláštní extrudér – lis na protlačování hmoty – smíchá prášek s vodou a vzniklou hmotu vystaví různým teplotám, dokud nedosáhne požadované konzistence.

Firma Beyond Meat dnes nabízí svůj výrobek ve třech variantách. A zanedlouho by měly přibýt další, možná i alternativy k hovězímu masu. Společnost totiž právě dostala finanční infúzi od spoluzakladatele mikroblogu Twitter Bize Stona i od již zmíněné investiční firmy Obvious Corporation. Ta je přesvědčena, že z Beyond Meat se v příštích letech stane Mike Tyson průmyslu s alternativními potravinami.

Vybrané odstavce z článku Petra Matějčka „Budoucnost masa? Ze zkumavky.“ Celý článek na webu České pozice.